انتشار کتاب «نظامی گنجوی شاعر بزرگ پارسی» به زبان صربی
به مناسبت بزرگداشت حکیم نظامی، مرکز مطالعات فارسی دانشگاه بلگراد با حمایت رایزنی فرهنگی ایران در صربستان اقدام به انتشار کتاب با عنوان «نظامی گنجوی شاعر بزرگ پارسی» به زبان صربی کرد.
به مناسبت بزرگداشت حکیم نظامی، مرکز مطالعات فارسی دانشگاه بلگراد با حمایت رایزنی فرهنگی ایران در صربستان اقدام به انتشار کتاب با عنوان «نظامی گنجوی شاعر بزرگ پارسی» به زبان صربی کرد.
عبدالحسین زرّینکوب، ادیب، مورخ و نویسندۀ معاصر و استاد دانشگاه تهران، در روزهای پایانی اسفند ۱۳۰۱ش. در بروجرد زاده شد. گاه، تاریخ تولد او را ۲۷ اسفند این سال نوشتهاند اما دراینباره سند دقیقی وجود ندارد و به قول خود او، «هر سال، یک دو روز از نوروز پیرتر بود». زرّینکوب در زادگاهش به مدرسه رفت و تحصیل خود را تا پایان سال پنجم متوسطه در «رشتۀ علمی» در بروجرد ادامه داد. به سبب تعطیل شدن کلاس ششم متوسطه در تنها دبیرستان شهر، برای ادامۀ تحصیل، به تهران رفت، اما «رشتۀ ادبی» را برگزید و در ۱۳۱۹ش، تحصیلات متوسطه را به پایان برد و در میان دانشآموزان رشتۀ ادبی سراسر کشور رتبۀ دوم را به دست آورد.
مجموعهی آموزشی «فارسینامه» تألیف دکتر امیررضا وکیلیفرد، عضو هیأت علمی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، از سوی قائم مقام وزیر امور بینالملل و رئیس مرکز همکاریهای علمی بینالمللی مورد قدردانی قرار گرفت.
به مناسبت روز جهانی زن، خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در لاهور میزبان کادر آموزشی و 70 تن از دانشجویان زبان فارسی دانشکده دولتی بانوان گلبرگ بود.
آبلای خان اژدر، از محققان حوزه زبان فارسی و ایرانشناسی کشور قزاقستان، حکیم نظامی را از شاعران بزرگ ایرانی خواند که آوازه جهانی دارد.
نماینده بنیاد سعدی در بنگلادش گفت: نظامی گنجوی در بحث عرفان و خداشناسی، سراغ منبع اصلی این بحث رفته و آیات قرآن را مبنای برداشت و تفسیر خود از عرفان قرار داده است.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: حکیم نظامی فقط برای پارسیزبانان نیست و همواره شعر و اندیشه او در جهان علم و ادب مطمح نظر جهان پارسزبان و علاقهمندان به زبان و ادبیات فارسی است.
استاد ادبیات فارسی مرکز تحقیقات فارسی دانشگاه علیگر هند با بیان اینکه زبان و ادب فارسی، گنجینه گرانمایه برای همه فارسیزبانان است، گفت: نباید فراموش کنیم که هزاران نسخه فارسی در کتابخانههای کشورهای مختلف جهان نگهداری میشود و هنوز روی آن پژوهشی نشده است.
انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با همکاری سفارت هند در ایران نشست تخصصی «بازتاب حکیم نظامی در هندوستان» را با حضور استادان و پژوهشگران زبان و ادبیات فارسی در کتابخانه «جندی شاپور» مجموعه ایران مال برگزار می کند.
در این آیین که ساعت 15:00 برگزار خواهد شد، پس از سخنرانی استادان حاضر در برنامه، گروهی از قوالان هندی به اجرای برنامه موسیقایی خواهند پرداخت.
مجموعه ایران مال در اتوبان شهید خرازی واقع در منطقه 22 تهران است.
پژوهشکده زبان و ادبیات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نشستی با شرح و عنوان زیر برگزار میکند:
پنجمین پیشنشست از همایش ملی «بازتاب فرهنگ و هویت ایرانی در زبان و ادبیات فارسی»
سخنرانان:
محمدعلی فتحالهی
عبدالمجید مبلغی
دبیر علمی نشست:
یوسف محمدنژاد عالیزمینی
شنبه، 19 اسفندماه 402
ساعت: 10 تا 12
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
سالن ادب
پیوند ورود برخط(آنلاین) به نشست:
https://webinar.ihcs.ac.ir/b/ihc-udf-dgu-bx4
بنیاد سعدی با هدف به اشتراک گذاشتن تجارب مدرسان زبان فارسی، فراهم کردن زمینه برای تعامل و گفتوگو، تبادل نظر پیرامون سنجههای کیفی ارزیابی تدریس، پویاتر کردن فضای آموزش زبان فارسی، ارتقا انواع سواد و شایستگیهای مورد نیاز برای تدریس و شناسایی استعدادها نخستین جشنواره الگوهای برتر تدریس زبان فارسی و غیر فارسی زبانان را در بهار ۱۴۰۳ برگزار خواهد کرد.
به گزارش روابط عمومی بنیاد سعدی، این جشنواره در دو بخش «تدریس» و «تولید محتوای چندرسانهای» برگزار میشود که محورهای بخش تدریس شامل تدریس در کلاس حضوری و تدریس در کلاس مجازی است و همچنین بخش تولید محتوی چند رسانهای در قالبهای نماوا(کلیپ)، پادپخش(پادکست)و تصویر متحرک(موشنگرافی) صورت میگیرد.
مهلت ثبتنام در جشنواره: ۲۰ فروردین 1403
جشنواره الگوهای برتر تدریس زبان فارسی به غیر فارسی زبانان با اعطای جوایز نفیس به برگزیدگان همراه خواهد بود.
علاقهمندان برای دریافت اطلاعات بیشتر به آدرس https://s1f.ir/site-teachval1 و جهت پیش ثبتنام به آدرس https://s1f.ir/teachval1 مراجعه کنند.
شاید برای خیلی از دوستداران شاهنامه سوال باشد که قدیمیترین نسخه شاهنامه فردوسی اکنون کجاست؛ در این مطلب به ابهاماتی که در این خصوص وجود دارد، پرداخته شده است.
وابسته فرهنگی کشورمان در نشست مؤسسات آموزشی و روشناسی آموزش شرقشناسی که به میزبانی دانشگاه فارابی قزاقستان برگزار شد، پیشنهاد داد: آموزش زبان فارسی به عنوان درس عمومی و زبان دوم خارجی در کلیه رشتههای دانشگاه فارابی و سایر دانشگاهها قزاقستان مصوب شود.
کامیار عابدی
علىاکبر دهخدا، ادیب، شاعر و منتقد اجتماعى معاصر. در سال ۱۲۹۷ق/ ۱۲۵۷ش، در تهران، در کوچۀ قاسم علىخان محلّۀ سنگلج زاده شد. پدرش، خان باباخان، که مَلّاکى متوسّط از مردم قزوین بود، هنگامى که فرزند ارشدش، علىاکبر، نُه ساله بود، درگذشت، و مادرش، که «مَثَل اعلاى مادرى» بود، ناگزیر پنج فرزند خود را «در کنف تربیت خود گرفت»
وابسته فرهنگی کشورمان در کویته با بیان اینکه زبان فارسی زبان مادری همه ایرانیان است، گفت: زبان فارسی بزرگترین پشتوانه و تکیهگاه زبانهای ایرانیان اعم از کردی، بلوچی، پشتو، ترکی آذری و صدها لهجه محلی در ایران و حوزه تمدنی ایرانی است.