کرسی «دین و زبان؛ بایستگی پاسداری از زبان پارسی» برگزار شد

کرسی «دین و زبان؛ بایستگی پاسداری از زبان پارسی» برگزار شد

کرسی علمی و ترویجی «دین و زبان؛ بایستگی پاسداری از زبان پارسی» در دانشگاه لرستان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، کرسی علمی و ترویجی «دین و زبان؛ بایستگی پاسداری از زبان پارسی» در دانشگاه لرستان برگزار شد.

دکتر اردشیر منظمی، عضو هیئت‌علمی دانشکده ادبیات و علوم‌انسانی دانشگاه لرستان به‌عنوان ارائه‌دهنده این کرسی ترویجی، به این موضوع اشاره کرد که زبان خوش‌آهنگ و شیوای پارسی توانست بخش‌های وسیعی از جهان را تحت‌تأثیر خود قرار دهد و فرهنگ و دانش را برای ملل مختلف به ارمغان بیاورد.

میراثی که دربردارنده غنی‌ترین گونه‌های اندیشه فلسفی، عرفانی، زیبایی‌شناسی کلام و لذات سمعی، بصری، خط و سنن و آداب‌ورسوم ماندگار انسانی است.

زبان فارسی شامل مجموعه‌های ارزشمندی مثل کتیبه‌ها و سنگ‌نوشته‌های قدیمی با خطوط میخی و پارسی میانه یا پارسی دری و… است. عوامل سیاسی، تاریخی، اجتماعی، و فرهنگی فراوانی در تغییرات خط و زبان دَخیل‌اند.

زبان فارسی در طول تاریخ و بر اساس تحوّلات سیاسی و اجتماعی نیز مراحل مختلفی را طی کرده است و امروز که هجوم فرهنگ‌های بیگانه از طریق رسانه‌های جمعی شدت گرفته است، پاسداری از زبان پارسی، از خطیرترین وظایف ماست و نویسندگان، شاعران و دوستداران فرهنگ ایرانی باید جلوی نفوذ واژه‌های بیگانه بر زبان پارسی را بگیرند.

زبان پارسی آئینه هویت ما ایرانیان در ایران و جهان است و باید همه ما به‌دوراز افراط‌وتفریط در حفظ و سالم نگاه‌داشتن آن کوشا باشیم.

دکتر مجتبی گراوند استادیار تاریخ اسلام دانشگاه لرستان در مقدمه جلسه و به‌عنوان مدیر این کرسی ترویجی به این موضوع اشاره کرد که زبان فارسی یکی از ارکان مهم هویت ملی ما ایرانیان است و بخش اعظم میراث علمی و فرهنگی تمدن اسلامی مرهون استعداد و قلم نویسندگان، شاعران، اندیشمندان و نخبگان ایرانی است.

زبان فارسی پس از ورود اسلام به ایران در نتیجه تعامل بافرهنگ و هویت اسلامی طی سده‌های مختلف و به‌رغم فراز و نشیب‌های تاریخی، پرچم‌دار آثار علمی، عرفانی، فلسفی، هنری و فرهنگی سرزمین‌های پیرامونی از قبیل شبه‌قاره هند، امپراتوری عثمانی، جهان اسلام و غرب بوده و در دوره معاصر همچنان مایه آموزش و الهام علاقه‌مندان و پژوهشگران است.

زبان فارسی همچون حلقه‌ای مرئی و نامرئی، هویت ملی ایرانیان و اقوام آن را به یکدیگر پیوند داده است؛ لذا بایسته و شایسته است که متولیان امر فرهنگی بر پاسداری و پاسداشت زبان فارسی اهتمام ویژه داشته باشند.

دکتر علی نوری دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه لرستان به‌عنوان ناقد این کرسی به این موضوع پرداخت که در ایران زبان‌ها و گویش‌های مختلفی وجود دارد.

زبان شیرین پارسی، مجموعه‌ای ارزشمند شامل پارسی باستان، کتیبه‌ها و سنگ‌نوشته‌های قدیمی با خطوط میخی و پارسی میانه یا پارسی دری با سنگ‌نوشته‌های خطوط پهلوی و از سویی دیگر الهام‌گرفتن از فرهنگ بعد از اسلام، بهترین سرمایه ملی و هویّت ما ایرانیان است.

این امانت گران‌بها، میراثی است که سینه‌به‌سینه و نسل به نسل به دست ما رسیده است و رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران نیز از گذشته تا به امروز تأکید فراوانی بر آموزش و حفظ زبان فارسی برای ایرانیان داخل و خارج از ایران داشته‌اند.

دکتر داریوش نظری استادیار تاریخ اسلام دانشگاه لرستان به‌عنوان ناقد کرسی ترویجی به برخی متون ایران باستانی همچون ارداویراف‌نامه‌ها که از آن دوران باقی‌مانده است اشاره کرد.

نگرش مردم هر جامعه از زبان و فرهنگ آن جامعه نشأت می‌گیرد و آثار برجای‌مانده از این زبان به‌خوبی می‌تواند افکار، باورها و نگرش‌های ایرانیان در ادوار مختلف تاریخ را نشان دهد. ازاین‌رو پاسداری از زبان فارسی وظیفه‌ای خطیر است.

 


نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی