سفیر قزاقستان: در دانشگاه‌های مهم قزاقستان دانشکده و کرسی‌های زبان فارسی ایجاد شد

سفیر قزاقستان: در دانشگاه‌های مهم قزاقستان دانشکده و کرسی‌های زبان فارسی ایجاد شد

سفیر کشور قزاقستان گفت: امروز خوشبختانه در سلسله دانشگاه‌های مهم قزاقستان در شهرها و استان‌های مختلف دانشکده‌ها و کرسی‌ها زبان و ادبیات فارسی ایجاد شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، اسخت ارازبای امروز در سومین نشست اعضای باشگاه سفرای فارسی‌گوی کشورهای خارجی در جمهوری‌اسلامی ایران که در سالن اجتماعات بوستان دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی‌(ره) برگزار شد، اظهار داشت: همیشه دوست دارم در جلسات آموزش زبان فارسی و ادبیات فارسی در هر جایی شرکت کنم.

وی با بیان اینکه با توجه به تحصیلات و میزان دانشم ایران‌شناس محسوب می‌شوم، گفت: برای احترام به زبان و ادب فارسی علی‌رغم برنامه‌های دیگری که داشتم، تصمیم گرفتم به قزوین بیایم و احترام خودم نسبت به تمدن، زبان و ادبیات ایران ابراز کنم.

ارازبای اضافه کرد: به عنوان نماینده کشور دوست، برادر و همسایه یعنی جمهوری قزاقستان عرض کنم که در کشور خودمان بعد از فروپاشی اتحاد شوروی و ایجاد کشور مستقل چندین دانشکده و کرسی ادبیات و زبان فارسی را در دانشگاه‌های مهم کشورمان برقرار کنیم که یکی از آنها دانشکده خاورشناسی و کرسی زبان و ادب فارسی در دانشگاه فارابی در آلماآتی است که مهمترین دانشگاه قزاقستان است.

وی ادامه داد: قبل از اینکه سفیر در ایران شوم، زبان فارسی را در دانشگاه مزبور تدریس می‌کردم و امروز خوشبختانه در سلسله دانشگاه‌های مهم قزاقستان در شهرها و استان‌های مختلف دانشکده‌ها و کرسی‌ها زبان و ادبیات فارسی ایجاد شده و امیدواریم آن متخصصان زبان فارسی که در آنجا آموزش می‌بینند و تربیت می‌شوند، به سفرای دوستی بین ایران و قزاقستان بدل شوند.

امیدواری برای سفر رئیسی به آلماتی در آینده نزدیک

سفیر قزاقستان در ادامه صحبت‌هایش به روابط فرهنگی بین 2 کشور ایران و قزاقستان اشاره کرد و گفت: خوشبختانه روابط فرهنگی بین کشور قزاقستان و کشور ما رو به گسترش است و به صورت فعالانه رشد، توسعه و گسترش پیدا می‌کند و ایران را شریک خیلی‌مهم و همکار می‌دانیم.

ارازبای با اشاره به سفر چندماه پیش رئیس‌جمهوری کشورش به تهران افزود: انتظار داریم که جناب آقای رئیسی رئیس‌جمهور ایران در آینده خیلی‌نزدیک به قزاقستان سفر کند.

لزوم اشاعه فرهنگ و تمدن اسلامی با زبان فارسی 

امام جمعه قزوین هم در این مراسم با بیان اینکه زبان قرآن قبل از اینکه عربی یا فارسی باشد، زبان فطرت انسان‌هاست، گفت: قرآن با زبان فطرت با ما صحبت می‌کند. نکته دیگر این است که تمدن اسلامی عمیق‌ترین و شایسته‌ترین فرهنگ در خور انسانیت را دارد و باید با زبان فارسی خود بتوانیم با زبان خود این فرهنگ را اشاعه دهیم.

آیت‌الله عبدالکریم عابدینی اضافه کرد: این فطرت عدالت، آزادی و کرامت را می‌فهمد و برای آنها اهمیت و احترام قائل است و برای این موضوع نیازی به ترجمه نیست. ارزش انسان‌ها به کرامت انسان‌ها نیست و خداوند متعال منشور برای آن قرار داد و قرآن کریم منشور کرامت الهی است و به این ترتیب دانشجوی عالم هستی انسان و کتاب درسی او قرآن مجید است.

وی حمایت از محرومان را یکی از پیام‌های دین اسلام دانست که باید به سایر ملل منتقل شود و ادامه داد: به همه محرومان عالم باید توجه داشته باشیم و ببینیم سر اینها چه می‌آید؟ آیا به آنها ظلم می‌شود و یا در عدالت زندگی می‌کنند. آیا اینها در ترس و وحشت هستند یا در آسایش و امنیت زندگی می‌کنند؟

وی یادآور شد: اینکه محرومان، مستضعفان و یا بندگان خدا در هر جای عالم چه مسلمان و چه غیرمسلمان باید شرایط آرامش و امنیت داشته باشند. اگر کسی روزگار بگذارند و به فکر مسلمان‌ها نباشد، مسلمان نیست.

لزوم امیدبخشی در شرایط کنونی جهان

نماینده ولی فقیه در استان قزوین در بخش دیگری از سخنانش با تأکید بر لزوم امیدبخشی در شرایط کنونی گفت: یکی از آن چیزهایی که امروزه در دنیا مردم از آن رنج می‌برند، ناامیدی، یأس، خستگی و تاریک دیدن زندگی است. قرآن مجید به ما پیام امید داده و آینده جهان را امید معرفی کرده است و آینده جهان را آینده شایسته‌ترین‌های اهل دوستی و محبت دانسته است.

عابدینی افزود: در مجموع وظیفه داریم که به اهل عالم بگوییم که «بنی‌آدم اعضای یکدیگرند که در آفرینش ز یک گوهرند؛ چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار». حافظ هم می‌گوید که «منم که شهره شهرم به عشق ورزیدم؛ منم که دیده نیالودم به بد دیدن».

وی ادامه داد: هر انسان عدالت‌خواه و دل‌سوخته نسبت به همه آدم‌های کل کره زمین سفیر عدالت،‌ آزادی و دل‌سوخته برای نجات انسان‌ها به حساب می‌آید و همه‌مان باید این نقش سفارتی برای تدوین حقایق تمدن قرآنی داشته باشیم.

پاسداشت زبان فارسی بی‌توجه به 5 قله بزرگ شعری ایران ممکن نیست

سیدعلی قاسم‌زاده در این نشست، اظهار داشت: قلمرو فرهنگی زبان فارسی خارج از جغرافیای تعریف‌ شده و مرز کنونی ایران است.

وی اضافه کرد: زبان فارسی همواره یکی از عوامل دوستی، وحدت و محبت‌آفرین بین کشورهایی است که سال‌های دور ذیل فرهنگ غنی فارسی همزیستی مسالمت‌آمیزی داشته‌اند و همراهی و همدلی تاریخی باعث شده که در ادوار مختلف نسبت به پاسداشت عامل وحدت‌آفرین و میراث کهن همت کنیم تا دوستی و محبت بین چنین کشورهایی تقویت شود.

قاسم‌زاده با بیان اینکه دانشگاه بین‌الملل امام‌خمینی قدیمی‌ترین و در عین حال به‌روزترین مرکز آموزش زبان کشور را دارد، ادامه داد: تاکنون از 110 کشور دانشجو در این مرکز آموزش زبان فارسی پذیرفته‌ و تربیت کرده‌ایم و هم‌اکنون بسیاری از زبان‌آموزان ما در عرصه‌های مختلف و در کشورهایشان در حال خدمت‌رسانی هستند.

این استاد زبان و ادبیات فارسی با ذکر اینکه تمدن بشری مرهون زبان و فرهنگ ایرانی است،‌ گفت: یکی از دغدغه‌های جدی امروز این است که بسیاری از زبان‌های زنده دنیا احتمال فراموشی دارند، اما مطمئن باشید زبان فارسی به خاطر تمدن‌سازی و نقش در رشد انسانیت ماندگار خواهد بود و روز به روز بر علاقه‌مندان و شیفتگان  از شبه‌قاره هند تا مرزهای بالکان افزوده می‌شود.

قاسم‌زاده زبان فارسی را زبان دوم جهان اسلام توصیف کرد و افزود: یکی از قله‌های بزرگ ادبیات جهانی حکیم فردوسی است که حماسه بزرگ شاهنامه یکی از آثار حماسی بزرگ و یکی از اخلاقی‌ترین کتاب‌های حماسی دنیاست. اگر در سراسر شاهنامه بگردید، ایرانی‌ها به عنوان قومی جنگ‌طلب و مهاجم معرفی نشدند و اساسا فرهنگ ایرانی فرهنگ آشتی و صلح‌طلبی است. وقتی می‌شود با زبان و ادب دنیا را فتح کرد، چه نیازی به جنگ و جنگ‌افزارها وجود دارد؟ 

وی ادامه داد: به واسطه فردوسی زبان فارسی هم پاسداشته و هم نگه‌داشته شد و امروز به بالندگی خودش رسیده است. یکی از قله‌های عظیم زبان و ادب فارسی حکیم خیام است که توانسته در کشورهای مختلف به شکل خیره‌کننده‌ای مورد توجه قرار گرفته است و در همین کشور روسیه بیشترین تمایل به ادبای فارسی‌زبان را خیام به خود اختصاص داده و به همین خاطر آقای پوتین به همسرش دیوان خیام را هدیه داده است.

نماینده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در استان قزوین حافظ، سعدی و مولانا را 3 قله دیگر زبان فارسی دانست و تصریح کرد: سعدی استاد اخلاق و تربیت و کسی است که به ما درس اخلاق و زندگی آموخته و سبک زندگی اصیل به مخاطبان خودش عرضه می‌کند. پس امروز جهان تشنه آموزه‌های تربیتی و اخلاقی سعدی است و باید به واسطه این زبان‌دان بزرگ که به گسترش قلمرز زبان فارسی کمک کرده، بر بحران‌های فکری انسان امروز غلبه کنیم.

قاسم‌زاده مولانا را اوج عرفان ایرانی و اسلامی است، ادامه داد: در سال 2002 پرفروش‌ترین کتاب آمریکا مربوط به این شاعر بزرگ پارسی‌گوی بوده و در نهایت این 5 قله فرهنگی و فکری ما مورد افتخار همه جهانیان است و پاسداشت زبان فارسی بدون توجه به این 5 شاعر و قله بزرگ ممکن نیست.

زمان بازبینی در حوزه تمدن و فرهنگی زبان فارسی فرارسید

استاندار قزوین هم در این نشست سفیران پارسی‌گوی کشورهای مختلف گفت: از دانشگاه بین‌المللی امام‌خمینی‌(ره) به دلیل نقش‌آفرینی ارزشمند در مسیر توسعه زبان فارسی و برقراری پیوندهای تمدنی در جغرافیای اسلامی تشکر می‌کنم و با برنامه‌های دانشگاه نتایج قابل‌توجه‌تری در این حوزه گرفته خواهد شد و توسعه بیشتری را در این حیطه شاهد هستیم.

محمدمهدی اعلایی اضافه کرد: حوزه تمدنی و فرهنگی زبان فارسی به دلیل هجوم ابرقدرت‌های شرق و غرب متأسفانه تأثیر‌پذیری‌های منفی قابل توجهی از این هجوم‌ها داشته که اگر این نبود،‌ شاید این حوزه تمدنی از بلخ، بخارا و پیشاور گرفته تا سمرقند، لاهور، بمبئی و هرات استخراج بالایی از معادن بزرگ زبان و ادبیات فارسی در دوره معاصر داشتند.

وی ادامه داد: این روزها که جریان استکبار و نظام استعماری در محل افول جدی هستند و بنا به اعتراف خودشان استیلای سابق را از دست دادند، زمان مناسبی است تا یک بازبینی در حوزه تمدنی و جغرافیای فرهنگی زبان فارسی داشته باشیم و این جز با همگرایی بیشتر مسلمانان فارسی‌زبان اتفاق نخواهد افتاد.

استاندار قزوین در بخش دیگری از سخنانش با ذکر اینکه امروز در دوره اقتدار نظامی قرار داریم، گفت: الآن در خلیج‌ همیشه فارس به شناورها و پرنده‌های خارجی عنوان می‌کنیم وقتی می‌خواهید با برج‌های کنترل ما صحبت کنید، به زبان فارسی صحبت کنید.

اعلایی تصریح کرد: جمهوری‌اسلامی ایران ملاک‌ها و مصداق‌های جعلی و رایج بیان ابرقدرتی را تغییر داده است و در مقام یک ابرقدرت تأثیرگذار سیاسی و فرهنگی در جغرافیای این منطقه نقش‌آفرینی دارد و آمادگی بسترسازی برای این فضا را فراهم می‌کند. قطعا درکنارهم قرار گرفتن دولت‌های این حوزه تمدنی برای تحقق این آرزو کمک بیشتری می‌کند و به زودی محقق می‌شود که بارقه‌های آن را در دنیا می‌بینیم.

وی افزود: پرورش‌یافتگان و ساکنان این حوزه تمدنی و فرهنگی هیچ راه توفیق و تعالی جز اتکا به توان خودمان و جز در کنارهم‌ قرار گرفتن برای توسعه‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی نداریم.

اعلایی ادامه داد: در دولت سیزدهم نوع مواجهه جمهوری اسلامی ایران با همسایگانش یک نگاه توأم با درک شرایط پرظرفیت درک تعامل‌های روبه‌رشد همسایگی است.

استاندار قزوین با بیان اینکه جمهوری اسلامی در حوزه ارتباط با همسایگانی که بعضی از آنها حتی مناسبات عادی همجواری را رعایت نمی‌کنند، مدارا می‌کند، گفت: جمهوری اسلامی ایران این کشورهای همسایه را توصیه به حق می‌کند و سیاست اصولی ماست و نگاهمان بر این است که در حوزه تمدنی زبان فارسی همه از یک تن و جان هستیم.

وی اضافه کرد: استان قزوین به عنوان یکی از استان‌های فرهنگی کشور و ظرفیت‌های تمدنی ایران بزرگ در این حوزه نقش‌آفرینی خودش را خواهد داشت و دانشگاه امام‌خمینی هم نگین این فضاست و در حوزه آموزش و گسترش زبان فارسی نقش‌آفرینی خواهد کرد و مجموعه مدیریت استان قزوین آمادگی دارند که نقش‌آفرینی‌های بین‌المللی این دانشگاه را مورد حمایت قرار دهند.


نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

فرم ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی